Duurzaambouwen en EPA

Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing

Duurzaam bouwen betekent dat woningen, gebouwen en andere bouwwerken ontwikkeld en gebruikt worden met respect voor mens en milieu. Het gaat bij duurzaam bouwen niet alleen om energiebesparing in huizen en gebouwen, maar bijvoorbeeld ook om:

 • gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van  bewoners en gebruikers
 • een gezond binnenmilieu bijvoorbeeld door goede ventilatie om vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen te voorkomen; prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden
 • duurzaam slopen, om de materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te kunnen gebruiken (hergebruik en recycling)
 • verantwoord watergebruik
 • voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen uitgeput raken.

Wij denken bij duurzaam bouwen aan het volgende:

 • Verminder de belasting van het milieu door al in de ontwerpfase rekening te houden met de gewenste technische levensduur van het gebouw en te kiezen voor milieuvriendelijke bouwwijzen en materialen.
 • Wij houden bij het ontwerp en de materiaalkeuze zo veel mogelijk rekening met hergebruik van bouwdelen en recycling van materialen die vrijkomen bij de sloop van het gebouw na het einde van de levensduur.
 • Wij bekijken eerst of een gebouw in aanmerking komt voor renovatie, samenvoeging of splitsing, dan wel herbestemming (transformatie van kantoren) voordat u kiest voor slopen van het gebouw.
 • Wij ontwerpen het gebouw zo, dat het in de toekomst makkelijk is aan te passen aan de wensen van (nieuwe) gebruikers.
 • Wij denken na over het toepassen van maatregelen en duurzame technieken om te besparen op energie- en materiaalgebruik.
 • Wij zorgen ervoor dat energiezuinig gebruik (van installaties) en beheer van het gebouw eenvoudig is voor de gebruikers.

EPA (EnegiePrestatieAdvies).
Voorlopig is de wettelijke verplichting uitgesteld om een energielabel te overleggen bij de verkoop of verhuur van een woning te overleggen. Dit gaat in de toekomst zeker gebeuren. Met het energielabel krijgt de nieuwe gebruiker van een woning vooraf inzicht in het energiegebruik van de woning.
Niet in alle gevallen wordt een energielabel verplicht. Met behulp van de 'Energielabel Test' voor woningen kunt u eenvoudig bepalen of een energielabel in uw geval noodzakelijk is. Wij kunnen u daarover informeren.

Bent u vooral geïnteresseerd in hoe energiezuinig uw huis is èn hoe u dit kunt verbeteren, dan kunt u beter het EPA-maatwerkadvies (of kortweg maatwerkadvies) aanvragen. In dit advies staan gerichte energiebesparende maatregelen, inclusief de terugverdientijd van uw investeringen. Ben Botterhuis Bouwkundig Adviesbureau kan zowel het energielabel als het maatwerkadvies voor uw woning verzorgen.

Ben Botterhuis Bouwkundig Adviesbureau

Kloosterwiel 62
5301 WH Zaltbommel

Sportlaan 77
7691 BK Bergentheim

Mob. 06-23932359

Afspraak maken

 

 

KvK Oost Nederland 08223900

BTW nr. NL081569579B01

SNS Bank 98 05 95 843