Uw eigen huis levensloopbestendig maken

Levensloopbestendig wil zoveel zeggen als uw woning geschikt te maken, omdat u zo lang als mogelijk in uw eigen huis wilt blijven wonen. Een levensloopbestendige woning stelt mensen in staat tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast is de  maatschappelijke integratie van gehandicapten  hiermee gediend: denk alleen al aan toegankelijkheid van woningen voor mensen met een handicap.

Artikel.

Doel: Levensloopbestendige woningen zijn bedoeld voor iedereen, in elke fase van de levensloop. Van jong tot oud. Gezinnen met jonge kinderen kunnen profiteren van drempelloze woningen met ruim bemeten sanitair, maar ook rolstoelgebruikers of ouderen kunnen gebruik maken van deze woningen. De eisen van levensloopbestendig zijn vastgelegd in keurmerken en eisenpakketten (woonkeur, opplussen, Humanitas Levensloopbestendig).

Eisen hebben betrekking op:

  • Toegankelijkheid (voor gebruikers rolstoel, rollator, andere loophulpmiddelen)
  • Veiligheid (ongeval preventie, inbraak- en brandpreventie)
  • Gebruiksgemak (comfort-aspecten die verband houden met ouderdom)
  • Zorgverlening (aanpasbaarheid i.v.m. zorgverlening thuis)
  • Wijk- en woonomgeving (essentiële voorzieningen, sociale veiligheid, barrièrevrijheid)

Link; www.kenniscentrumwonenzorg.nl

Kortom, wij helpen u graag met het aanpassen van uw woning om zo lang mogelijk in uw eigen huis te kunnen blijven wonen. Wij helpen u graag bij de zoektocht naar een aannemer die dat voor u tot in de puntjes kan uitvoeren..

Artikel.

Alleen wonen is straks de dominante levensvorm.

Bron: NRC column van Menno Tamminga.

Demografische trends zijn trefzeker te voorspellen omdat ze zo goed worden gedocumenteerd.

Het CBS meld dat er in 2040 8,5 miljoen huishoudens zullen zijn, dat is 1 miljoen meer dan nu. De groei bestaat uit 850.000 eenpersoonshuishoudens. De alleen levenden tussen 75 en 85 zijn in 2040 bijna verdubbeld naar 645.000, en de groep van 85 tot 95 verdubbeld eveneens naar ruim 372.000.

 In 2014 zijn 3,6 miljoen mensen met eenpersoonshuishoudens dan veruit de dominante levensvorm.
Sinds de invoering van de AOW in 1957 weet iedereen dat de grote vergrijzing inzet in 2010. Vergrijzing en woningmarkt staan centraal in een recente studie van het Planbureau (woON-onderzoek) voor leefomgeving.

Twee hoofdlijnen uit dit rapport:

  1. De gemiddelde grootte van huishoudens blijft afnemen. Ouderen blijven aanmerkelijk langer wonen in het huis waar zij hun kinderen hebben opgevoed.        
  2. Ouderen boven de 65 wonen gemiddeld 20 jaar meer in hun woning. Het planbureau gaat nog een stap verder. Steeds meer ouderen (65-plus) die in hun bestaande woning blijven, bewonen een huis dat ongeschikt is voor hun levensfase. Ze zijn volgens het planbureau nauwelijks bereid, geneigd of in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor investeringen en groot onderhoud.

Wat moet er gebeuren?

  1. Investeren in woningen/gebouwen voor een- en tweepersoonshuishoudens.
  2. Investeren in het aanpassen van het merendeel van alle bestaande woningen op de behoefte in de toekomst.
  3. Door met name de vergrijzing zullen meer woningen ( zowel particulier als huur) dusdanig aangepast moeten worden waardoor het langer blijven wonen en het   leveren van thuiszorg in de toekomst mogelijk blijft.

Wij kunnen woningcorporaties en particulieren hierin adviseren en het gehele proces begeleiden van idee tot realisatie.

Ben Botterhuis Bouwkundig Adviesbureau

Kloosterwiel 62
5301 WH Zaltbommel

Sportlaan 77
7691 BK Bergentheim

Mob. 06-23932359

Afspraak maken

 

 

KvK Oost Nederland 08223900

BTW nr. NL081569579B01

SNS Bank 98 05 95 843